Mari kita sama-sama berkongsi resipi..hehe..Minggu ni memang banyak nak kongsi resipi, maklumlah stok semua dah ada..Memang semangat betul nak masak.
Resipi cekodok kentang ni datangnya dari Bonda mertua. Baru aku tau yang kentang tu boleh buat cekodok..hihi..kreatip sungguh Cik Munah ni..
CEKODOK KENTANG
Meh jenguk-jenguk bahan-bahan & cara membuatnya:
Bahan-bahan:
1 senduk tepung gandum
2 biji ubi kentang (dipotong dadu)
1 ulas bawang besar (dihiris halus)
Secubit garam
Air secukupnya
Cara penyediaan:
- Gaulkan tepung gandum, ubi kentang, bawang besar & sedikit air.
- Apabila sudah rata, masukkan garam. Pastikan adunan tadi tidak terlalu cair, jika terlalu cair minyak mudah menyerap.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Dengan menggunakan sudu besar, masukkan sedikit demi sedikit cekodok tadi.
- Setelah garing, angkat & hidangkan.
Juadah ini amat sesuai untuk dicicah bersama dengan sambal tumis ikan bilis tadi..Errmm..lazatnye...
1 comments:
peh... simple tapi sedap! makan ngan sos cili life pun sedap ni..
Post a Comment