Thursday, December 30, 2010

Goreng Kacang Panjang dengan Hati Ayam

Inilah resipi untuk hari pertama kami berpotluck itu hari. Sempoi & sedap, tapi bagi yang tak makan organ-organ dalaman ni boleh skip entry ni ek...

GORENG KACANG PANJANG DENGAN HATI AYAM


Jom jengah bahan-bahan & cara membuatnya.

Bahan-bahan:
200 gm hati ayam
Seikat kacang panjang (dipotong 2cm panjang)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 ulas bawang putih
Garam

Cara Penyediaan:
  1. Gaulkan serbuk kunyit & sedikit garam bersama dengan hati ayam yang telah dibersihkan.
  2. Masukkan minyak ke dalam kuali, setelah sedikit panas gorengkan hati ayam sehingga betul-betul garing.
  3. Masukkan kacang panjang & bawang besar. Kacau sehingga kacang panjang lembut sedikit.
  4. Siap dihidangkan.

Tips untuk resipi ini:

Pastikan anda menggoreng hati ayam dengan garing kerana hati ayam ini lagi garing lagi bertambah sedap. Orang kata lagi hitam lagi baguih..jadi serdak-serdak hati ayam yang melekat-lekat kat tepi kuali tu menambahkan lagi kesedapan kacang panjang.

0 comments:

Thursday, December 30, 2010

Goreng Kacang Panjang dengan Hati Ayam

Inilah resipi untuk hari pertama kami berpotluck itu hari. Sempoi & sedap, tapi bagi yang tak makan organ-organ dalaman ni boleh skip entry ni ek...

GORENG KACANG PANJANG DENGAN HATI AYAM


Jom jengah bahan-bahan & cara membuatnya.

Bahan-bahan:
200 gm hati ayam
Seikat kacang panjang (dipotong 2cm panjang)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 ulas bawang putih
Garam

Cara Penyediaan:
  1. Gaulkan serbuk kunyit & sedikit garam bersama dengan hati ayam yang telah dibersihkan.
  2. Masukkan minyak ke dalam kuali, setelah sedikit panas gorengkan hati ayam sehingga betul-betul garing.
  3. Masukkan kacang panjang & bawang besar. Kacau sehingga kacang panjang lembut sedikit.
  4. Siap dihidangkan.

Tips untuk resipi ini:

Pastikan anda menggoreng hati ayam dengan garing kerana hati ayam ini lagi garing lagi bertambah sedap. Orang kata lagi hitam lagi baguih..jadi serdak-serdak hati ayam yang melekat-lekat kat tepi kuali tu menambahkan lagi kesedapan kacang panjang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...