Tuesday, August 31, 2010

Tutorial: Macamana Nak Letak Ads Nuffnang Di Dalam Blog Anda??

Especially for the newbies.

Sesiapa yang baru sahaja berjinak-jinak dengan dunia blogging mungkin anda ingin mengetahui bagaimanakah caranya untuk meletakkan advertisement (ads) di dalam blog anda.

Anda sesungguhnya rugi jika anda mempunyai blog tetapi tidak meletakkan ads nuffnang di dalamnya, sedangkan anda boleh menjana pendapatan tambahan melaluinya.

Okeh, sekarang saya akan ajar anda bagaimana untuk letakkan ads di dalam blog anda.

Pertama sekali anda perlu la register sebagai blogger di Nuffnang.

Dah setel register, anda perlu lengkapkan Blog Manager anda. Pengisian blog manager ini penting kerana pihak advertiser akan mengkaji kesesuaian blog anda melalui blog manager ini untuk meletakkan ads mereka ke dalam blog anda.

Dalam Blog Manager ini anda perlu masukkan blog name and blog url, serta language apa yang anda guna.

Dah isi...akan keluar nanti page survey. Isi semua pertanyaan di dalam survey ini. Soalan amat mudah.




Bila dah selesai, pergi ke Add Ads untuk ambil coding dan diletakkan di dalam blog anda. Ada tiga jenis coding ataupun ads. Disini saya sertakan saiznya:

Header (leaderboard unit) - diletakkan di bahagian atas blog anda

Sidebar - diletakkan di sisi/tepi blog anda


In between contents - diletakkan di bawah entri anda yang pertama


Ok, untuk sidebar kebanyakan ramai dah tahu.. copy paste kan dalam Add Gadget untuk sidebar page kita...Add a gadget - html/javascript - paste coding nuffnang - save.

Untuk header pula..copy coding untuk header.. then pergi ke layout - edit html... tick kan di Expand Widget Templates dulu.. then carik coding nie, Ctrl+F cari code .. letak coding nuffnang dibawah coding seperti gambaran di bawah:

Seterusnya, to put in between contents pula..Ctrl+F cari code "post-footer-line-2" di dalam template anda, paste code di atas seperti gambaran di bawah:



Senang ajer kan.. copy je coding kat Nuffnang.. kemudian paste kan di tempat yang betul..dan Save...

4 comments:

fiq. said...

kalau nak letak kat bawah blog mcm kat blog sis ni tak plak mcm maner?
please3

ida said...

salam.. saya pun baru belajar nih..
tq memang berguna.. tq.tq..
klu x tau boleh tanye x???

A . L . A said...

fiq: untuk letak di bawah blog untuk setiap entry yg pertama..cuba carik dalam coding tu 'post-footer-line-2" pastekan seperti gambarajah terakhir dlama blog saya tu..

ida: thks..boleh saje :)

Khairil Shahmi Shaidun said...

Thank you...nice info.

Tuesday, August 31, 2010

Tutorial: Macamana Nak Letak Ads Nuffnang Di Dalam Blog Anda??

Especially for the newbies.

Sesiapa yang baru sahaja berjinak-jinak dengan dunia blogging mungkin anda ingin mengetahui bagaimanakah caranya untuk meletakkan advertisement (ads) di dalam blog anda.

Anda sesungguhnya rugi jika anda mempunyai blog tetapi tidak meletakkan ads nuffnang di dalamnya, sedangkan anda boleh menjana pendapatan tambahan melaluinya.

Okeh, sekarang saya akan ajar anda bagaimana untuk letakkan ads di dalam blog anda.

Pertama sekali anda perlu la register sebagai blogger di Nuffnang.

Dah setel register, anda perlu lengkapkan Blog Manager anda. Pengisian blog manager ini penting kerana pihak advertiser akan mengkaji kesesuaian blog anda melalui blog manager ini untuk meletakkan ads mereka ke dalam blog anda.

Dalam Blog Manager ini anda perlu masukkan blog name and blog url, serta language apa yang anda guna.

Dah isi...akan keluar nanti page survey. Isi semua pertanyaan di dalam survey ini. Soalan amat mudah.




Bila dah selesai, pergi ke Add Ads untuk ambil coding dan diletakkan di dalam blog anda. Ada tiga jenis coding ataupun ads. Disini saya sertakan saiznya:

Header (leaderboard unit) - diletakkan di bahagian atas blog anda

Sidebar - diletakkan di sisi/tepi blog anda


In between contents - diletakkan di bawah entri anda yang pertama


Ok, untuk sidebar kebanyakan ramai dah tahu.. copy paste kan dalam Add Gadget untuk sidebar page kita...Add a gadget - html/javascript - paste coding nuffnang - save.

Untuk header pula..copy coding untuk header.. then pergi ke layout - edit html... tick kan di Expand Widget Templates dulu.. then carik coding nie, Ctrl+F cari code .. letak coding nuffnang dibawah coding seperti gambaran di bawah:

Seterusnya, to put in between contents pula..Ctrl+F cari code "post-footer-line-2" di dalam template anda, paste code di atas seperti gambaran di bawah:



Senang ajer kan.. copy je coding kat Nuffnang.. kemudian paste kan di tempat yang betul..dan Save...

4 comments:

fiq. said...

kalau nak letak kat bawah blog mcm kat blog sis ni tak plak mcm maner?
please3

ida said...

salam.. saya pun baru belajar nih..
tq memang berguna.. tq.tq..
klu x tau boleh tanye x???

A . L . A said...

fiq: untuk letak di bawah blog untuk setiap entry yg pertama..cuba carik dalam coding tu 'post-footer-line-2" pastekan seperti gambarajah terakhir dlama blog saya tu..

ida: thks..boleh saje :)

Khairil Shahmi Shaidun said...

Thank you...nice info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...